Långhårig kanin/Korthårig dvärg
Den 1 mars var vi över i Norge och parade Moon med Milo.
Stort tack för förtroendet Svein Nordang og Inger Marie Højdahl
Nu kanske många undrar varför Moon skall ha en kull så tätt inpå sin första kull. Fullt rimlig fråga och något jag egentligen själv brukat avråda från.
Men Moon var återhämtad extremt snabbt efter hennes kull, när valparna var 12 veckor syntes det inte ens att hon haft en kull och hon var piggare än någonsin.
Så varför då ta en kull till så nära. Jo denna kombination blir ett viktigt steg vidare i min avel och det passar sig väl i den plan jag har de närmsta åren och att då får en sommarkull istället för en vinterkull på henne gör att jag får möjlighet att kanske få fram den plan jag tänkt vidare med hennes avkommor.
Efter denna kull blir det lång vila för henne.
Milo är en långhårig kanintax som är gentestad för CDDY/IVDD FGF4-12 och bär N/CCDY vilket vi är otroligt glada för att kanske få in på dessa valpar.
Kullen kommer gentestas vid 3-4 veckors ålder innan någon valp lovas bort. Därefter kommer vi troligen testa om de ev bärarna av N gen officiellt.
När hunden har N/CDDY eller ännu bättre N/N på FGF4-12 har det visat sig i studier att det minskar risken för diskbråck markant och i dag finns inga korthåriga dvärgar eller kaniner att tillgå i Sverige som är bärare av N och bara ett fåtal valpar och en junior i Norge och Finland.
Eller att det inte finns är fel uttryckt, det har inte hittats ännu, jag är övertygad om att det kommer dyka upp allt eftersom fler väljer att gentesta.
Jag hade kunnat använda tex en standardhane på Moon, problemet är att de standards jag funnit med N/CDDY är alldeles för stora för henne så istället väljer jag att göra en hårlagskorsning för att förhoppningsvis få in Normalgen på FGF4-12 på någon av valparna.
Då jag jobbar innom veterinärbranchen så är detta extra spännande och att kunna göra sitt urval redan i valplådan är ett oerhört bra verktyg för vidare avelsplanering.
Dessa valpar kommer även röntgas såklart men att behöva vänta två år på att välja den sundaste i kullen avseende rygg är ju ett mer osäkert alternativ eftersom man sällan kan behålla en hel kull.
Så med detta ser jag fram emot att bidra till en sundare rygghälsa även till våra små korthår.
Dock skall jag understryka att jag tycker verkligen inte diskbråcken är ett så stort problem som allt detta kanske framstår som. Jag har varit väldigt förskonad från ryggproblem på mina hundar men tycker att det är spännande att vara delaktig i att föra rasen framåt.
Av förklarliga skäl vill jag således inte lova bort någon av dessa innan vi sett om någon/några bär N-genen vidare.
Vi kommer att leta fodervärd till någon/några av dessa valpar om fler bär på normalgen.
Vi söker enbart person med goda referenser som vi redan känner väl eller som har någon i vår närhet som referens.
Ni kan följa kullen redan nu via knappen ovan till Valplådan.
Vår fodertik Asta ur vår Whiskeykull med Yannis och Olga, bor i Stockholm och är nu parad med Ralf som bor uppe i Hälsingland där även Astas familj och jag själv har ursprung och historia i från så det känns extra kul.
Ralf har i flera år varit en favorit hos mig så nu när vi faktiskt har Asta som även hon är inmätt till är kanin så kändes det som en självklar kombination att gå vidare på med våra ryska linjer.
Ralf har en härlig personlighet och trots sina snart 10 år är han en frisk och pigg liten kille.
Vi är så otroligt tacksamma för möjligheten.
Då detta blir en kull som föds och registreras som kanintaxar direkt så vet jag att intresset är väldigt högt för just det. Att båda föräldrarna är kaniner är däremot ingen garanti för att valparna blir det.
Vi kommer söka fodervärd även på denna kullen men lovar heller inte bort någon valp här förens vi sett vad som fötts.